a bona hora

La globalització de les monedes locals

Anuncis

Les nostres monedes són d’àmbit local. Això ens permet afavorir el comerç i la producció de proximitat, reduir la despesa energètica en transport, i en definitiva crear una economia al servei de les persones i governada de forma participativa i igualitària. El futur, si no és en un desert de plàstic i formigó, haurà de ser menys global: amb més presència de cols de l’hort de sota i menys de soja americana. Amb tot, les monedes locals necessitem establir mecanismes per intercanviar més enllà de la nostra població o comarca si volem esdevenir una alternativa real al sistema monetari capitalista. Però no volem perdre la nostra independència i sobirania local, que ens fa radicalment diferents del sistema capitalista global.

És per això que des de fa un parell d’anys ens trobem unes quantes xarxes de moneda social, cada cop més, per trobar la manera de poder intercanviar entre les nostres monedes. I aquesta manera no és unir-nos per una gran estructura, sinó coordinar-nos per a poder relacionar-nos entre iguals mantenint el centre en els projectes locals. La manera, detallada al que anomenem Protocol d’intercanvi recíproc, consisteix bàsicament en mirar que cada xarxa importi aproximadament el mateix del que exporta. A més de l’acord polític, també estem creant la manera de fer que l’intercanvi entre diferents monedes sigui materialment possible i cada vegada més senzill. Les monedes socials coordinades som un moviment social sobre el que podem basar una alternativa econòmica que no estigui més en contra de les persones i el territori.

Les monedes socials són un fenomen emergent global. Els propers 10 i 14 de maig es celebrarà a Barcelona la quarta edició de la Conferència Internacional de Monedes Socials i Complementàries. En aquest esdeveniment s’hi apleguen centenars de persones interessades, des d’un punt de vista acadèmic, en les monedes socials. El dissabte però som les activistes de les xarxes del territori les que tindrem el protagonisme amb un seguit de tallers, xerrades i el mercat.

Així que dissabte 13, a més dels economistes socials, ens trobarem persones de les diferents xarxes catalanes amb els nostres productes sota el braç per intercanviar-los utilitzant les diverses monedes que estem creant. Aquest mercat serà un camp de proves de la feina de coordinació que hem estat fent.

Anuncis

Anuncis